Fermy Niosek Ząbkiewicz Sp.J. produkcją jaj
konsumpcyjnych zajmują się od 1974 roku. Założycielem był Leon Oleksa.
To sporo
czasu zważywszy,
że od tamtego czasu ferma rozwinęła się do pozycji jednego
z
największych przedsiębiorstw
w tej branży. W 1981 roku fermę przejął Stanisław
Ząbkiewicz, wprowadzając wiele innowacji. Osiemnaście lat później do klanu
producentów jaj dołączył syn Stanisława Ząbkiewicza, Arkadiusz. W 2007 tradycję
postanowił kultywować Krzysztof, młodszy syn Stanisława. I tak powstało wielopokoleniowe
przedsiębiorstwo, któremu na chwilę obecną przewodniczy Arkadiusz Ząbkiewicz,
który będąc już aktywnym przedsiębiorcą znalazł czas, by skończyć studia na
kierunku Ochrona Środowiska. Każdego dnia
kilkaset tysięcy kur znosi ogromne ilości jaj, które trzeba szybko
zagospodarować. Jaja z Fermy Niosek Ząbkiewicz są dostarczane odbiorcom
zarówno w kraju jak i za granicą.
Spółkę stanowi trzech mężczyzn, ojciec
i dwóch synów.
Każdy z nich ma w posiadaniu dwa kurniki, każdy z nich pracuje na rachunek
całej spółki drobiarskiej. Główna siedziba firmy mieści się w Radzanowie.
Tam
powstała również nowoczesna pakowalnia, gdzie trafiają jaja
w opakowaniach
zbiorczych z wszystkich kurników. Pozostałe kurniki znajdują się
w niedalekiej
odległości, w miejscowości Zgliczyn-Glinki.
W czterech kurnikach kury
są użytkowane w nowoczesnych, ulepszonych klatkach,
skonstruowanych zgodnie
z najnowszymi zaleceniami Komisji Rolnej Unii
Europejskiej. W dwóch kurnikach nioski rasy Lohman, Issa, Highland są, jako
innowacja, prowadzone systemem wolierowo- podłogowym. - Ideą naszego działania jest stały, dynamiczny rozwój, przy wykorzystaniu
najnowszych technologii w produkcji jaj konsumpcyjnych. Dbamy o każdy etap
produkcji, aby zachować najwyższe standardy Unii Europejskiej i przede
wszystkim cieszyć się zadowoleniem naszych Klientów –
podkreśla Pan Arkadiusz Ząbkiewicz.
System
wolierowy
Na
niższym i środkowym piętrze woliery znajdują się linie żywienia i pojenia.
Najwyższa kondygnacja funkcjonuje jako strefa odpoczynku, gdyż w nocy kury
kierując się instynktem wyszukują miejsca położonego jak najwyżej. System ma modułową budowę, zapewniając w ten sposób
ptakom przyjazne warunki bytowania oraz właściwe dla nich warunki środowiskowe.
Ta modułowa konstrukcja sprawia, że wymagania odnośnie umiejscowienia
wszystkich istotnych i niezbędnych systemów: karmienie, pojenie, gniazda,
grzędy są spełnione i systemy te są
rozmieszczone równomiernie.
Wysoki poziom produkcji
- Na nieśność wpływa wiele czynników. Bardzo ważny jest
materiał wyjściowy, czyli zdrowe pisklęta, później cały proces odchowu, warunki
produkcyjne w odchowalni, klimat, powietrze, odpowiednia ilość przestrzeni, by
kury miały odpowiedni dostęp do paszy i wody. Wykorzystujemy pasze własnej
produkcji z najlepszych zbóż, które skupujemy od okolicznych rolników.
Kwestia
żywienia przekłada się proporcjonalnie na ekonomikę. Jaja są duże, skorupy są
mocne. To nie tylko pasza, to również światło,
temperatura pomieszczeń, wentylacja.
Cykl produkcyjny
Rozpoczyna się od zakupu jednodniówek
różnych ras z kilku zakładów wylęgowych. Pisklęta przebywają w odchowalni
szesnaście tygodni, później idą
do hal produkcyjnych i tam przez trzynaście
miesięcy niosą jaja.
W 24 - 25 tygodniu osiągają szczyt nieśności. Można przyjąć średnio, że jest to 300 jaj w okresie
prawie czterystu dni.
W praktyce im nioska starsza tym ma mniejszą wydajność,
ale za to jajo starszej kury osiąga większe gabaryty. Dobre samopoczucie
kury odzwierciedla się na produkcję. Później
ostatnia podróż, do rzeźni, a ich miejsce zajmują nowe nioski. I tak na okrągło. W
cyklu produkcyjnym mamy miesiąc przerwy. W tym czasie przeprowadzamy
dezynfekcję kurnika, po czym wprowadzamy młode kurki z odchowlani.
W zgodzie z ekologią
Fermy
Niosek Ząbkiewicz Sp.J. dbają o środowisko naturalne . W zakładzie pakowania jaj
używane są wyłącznie opakowania z papieru i tektury. Jaja są pakowane zarówno w
opakowania jednostkowe po 6, 10, 15 i 30 sztuk jak i zbiorcze kartony tekturowe
po 180 lub 360 szt. Do klientów jaja dostarczane są własnymi środkami
transportu. Są to specjalistyczne samochody spełniające wymagania weterynaryjne
dotyczące środków transportu, używanych do przewozu środków spożywczych
pochodzenia zwierzęcego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz